Monday 16 November 2015

Analyse før løpet

Før halvmaratonet på Karmøy har eg tenkte å ta ein SWOT analyse (Strenght, weakness, opportunity, threats) av både meg og Dag Einar (23).


Først Dag Einar
Strenght/Styrker:
-Røynsle/rutine
Dag Einar har sprunge løp på eit seriøst nivå sidan han var 16-17 år. Han har delteke på utallige løp, både terreng-, bane-, mellomdistanse-, lang- og andre typar løp. Treningserfaring er også svært nyttig fram mot viktige løp

Ikkje uvanleg å sjå Dag Einar i lokalavisa


-Utstyr
Dag Einar har ca 20 ulike joggesko, samtlege er superlette og av svært god kvalitet. T-skjorta han spring i er knall oransje og om du mistar det ut av synet veit du at du har tapt.


Ruben og Dag Einar før Mensen Ernst løpet i 2014


-Treningsfasiliteter
Dag Einar bur i oljebyen, Stavanger. Eg trur det finst 20 treningsbaner og sikkert endå fleire treningssentrar. Om Dag Einar brukar alle desse er usikkert, men han har dei iallefall til rådigheit. Ingenting stoppar Dag Einar å ta 12 x 1000 meter intervallar på ei oppmerka løpebane på Stavanger Stadion.

-Lokasjon
Dag Einar bur som sagt i Stavanger, knappe steinkastet frå Karmøy. Han er då godt vandt med klimaet (mildt, regn og vind) før løpet.


Dag Einar etter ein lagsiger i Stavanger


-Personleg oppfølging
Spring for Spirit, og har faste treningar der ein (eller fleir) proffe trenarar kjem med tilbakemeldingar. Har også treningskameratar som er littegrann betre enn Dag Einar, slik at han må verkeleg pushe seg for kvar økt.

Weakness:
-Kosthald
Dag Einar er ganske svak for sjokoloade. I tillegg et han middag for 4 stk. Dette er grunnen til at han veg 80kg, og ikkje 75 som kanskje hadde vore meir passande for ein løpar.

-Styrke
Dag Einar trente tidlegare ein del styrke, men etter satsinga på langdistanseløp har han fått beskjed om å slutte med det. Difor er det nok mindre styrke i beina enn tidlegare. Kjernemuskulaturen bør dog framleis vere bra sterk.

-Skule
Eg snakka med Dag Einar på laurdag, og då sa han, overraskande for meg, at han var veldig bakfull. Han held på med eit skuleprosjekt der han ser på alkohol og trening, og dei hadde då "pratisk gjennomføring" på fredagen. Dette skulearbeidet kan hemme prestasjonane både i trening og løp for Dag Einar.

Ikkje perfekt oppladning til løp


-Motivasjon?
Korleis er egentleg motivasjonen til Dag Einar? Etter dette blogginnlegget er den nok litt større, men etter knekken han fekk tidlegare i år (NM-kravet rauk og tapet mot Ruben i Fresvik) kan det stilles spørsmål til det. Dag Einar satsa meir på å redde 4.div plassen til Vik IL enn å springe løp. Om han holdt fram med å nedprioritere springinga etter sesongen var over er usikkert.


Ruben
Strength/Styrker:

-Motivasjon
Mest truleg har Ruben litt større motivasjone enn Dag Einar. Problemet er nok at motivasjonen kjem littgrann seint, som t.d. knappe to veker før løpet.

-Styrke
Det er inga tvil om at Ruben sine bein er sterkare enn Dag Einar sine, og eg ser på dette som ein fordel. Å måtte flytte beina ca 25 000 gonger iløpet av ein time og 15-20 minutt er ikkje berre uthaldane, men ein treng også styrke, spesielt når ein må dra på knappe 90 kg.

Dag Einar uttala seg i lokalavisa etter at han blei slått under Mensen Ernst Minneløp 2015


-Utdanna PT (kunnskap)
Som utdanna PT har eg lang erfaring med trening og kosthald. Dette vil vere ein fordel til ein viss grad. 

PT-Ruben


-Kosthald
Kosthaldet er bra. Sunn mat og ikkje for lite mat. Det er mottoet.

Weakness:
-Utstyr
Har nokre slitte joggesko som må vege oppmot 1 kg tilsaman. "Ekstra trening" seier Ruben.

-Lokasjon
På Evenstad har det for alvor byrja å snø. Heldigvis har Ruben broddar som brukast på trening. Kaldt er det også her. Superundertøy og buff er for ein gongs skuld brukt.

Mille er sånn halvgira på joggetur i snøen


-Røynsle/erfaring
Ruben startar ALLTID ganske tøfft i starten av løpa sine.
På maratonet i Kilimanjaro passerte han 20 km på 1 t 20 min. Dei neste 22 km brukte han 1 t 46 min.
Under Hornindal Rundt (2015) leda han etter 10 km fram til 14 km, og låg på ein megasterk 3.plass halvveges (37,5 km). Dette endte med kjempesmellen og såvidt innafor topp 20 etter fullført løp. Lenge sidan han var så langt nede.

Dei tøffe opningane av løpa er vel kanskje ein effekt av lite rutine. Har gjennomført svært få løp


-Treningsklær
Basketballshorts som når til knea. Aldri tights, aldri!

Basketshorts


-Vekta (89 kg)
Ruben veg omlag 89 kg. Det er 3 kg mindre enn i fjor, men vekta har stabilisert seg her. 89 kg er mykje når ein må drasse med seg det på 21 km. 

-Fasiliteter
På Evenstad har dei skog. Og meir skog. Her foregår treninga på skogsveg eller i skogsstien. Det er ingen lengdemerka løyper eller treningsbaner. Difor må målinga skje med GPS-klokke. Det positive er at ein ikkje får friskare luft. 

-Personleg oppfølging
Mille gir svært få tilbakemeldingar under treningsøktene. Ho er mest opptatt av to ting: rulle seg i snøen/lyngen og legge seg i ein dam/bekk. 

No comments:

Post a Comment